Weekendje Mulanje - Reisverslag uit Mulanje, Malawi van Karina Dingemanse - WaarBenJij.nu Weekendje Mulanje - Reisverslag uit Mulanje, Malawi van Karina Dingemanse - WaarBenJij.nu

Weekendje Mulanje

Blijf op de hoogte en volg Karina

29 Juli 2018 | Malawi, Mulanje

Zo daar ben ik weer.

Vrijdag eerst nog een morgentje naar school. Er waren maar weinig kinderen, een stuk of 10/11. Dat komt omdat oudere broertjes en zusjes al vakantie hebben. En als het dan maar een ochtend is, houden ouders hun kinderen wel thuis. Omdat het zo,n klein clubje was heb ik een bijbelverhaal op m'n iPad laten zien. Dat vond iedereen geweldig. Daarna zijn we lekker intensief met de cijfers bezig geweest. Na de pauze hebben we gepuzzeld.

Al voor 12.00 uur arriveren David en Elizabeth met hun gezin. Dus kunnen we op tijd met 2 volle auto's naar Mulanje vertrekken Eerst zullen we nog langs de shoprite gaan voor de nodige boodschappen. Ik moet ook boodschappen doen, want ze hebben gevraagd of ik stew, stoofpot, wil maken. Dat is best lastig, want welk vlees moet je daarvoor hebben. Het ziet er allemaal zo anders uit als bij ons. Maar na enig zoeken heb ik mijn spulletjes gevonden. Na de shoprite rijden we langs mijn huis om mijn spullen op te pikken die gelukkig al klaar staan. Het zou een uurtje rijden zijn, maar dat is bijna het dubbele en onderweg moeten we ook nog groenten van de markt inslaan. Maar na een voorspoedige reis komen we bij een vakantiepark aan met allemaal huisjes. We hebben er 2 nodig, want we zijn met 13 volwassenen en 3 kinderen. Ik deel m'n kamer met Giftina en haar dochtertje Quinne. Voordat alles uitgeladen en opgeruimd is zijn we wel een poosje verder. De huisjes zijn ingericht op 4 personen, dus al het andere van potten, pannen, bekers, borden, bestek en extra beddengoed is meegebracht van thuis. De jonge meiden beginnen al gelijk met het klaar maken van het eten. Dit kost altijd veel tijd, want zij eten niet net als bij ons een makkelijk macaronimaaltje, nee er worden heel veel gerechten klaargemaakt. Die allemaal op de salontafel neergezet worden. Na het eten houden we ook een bijbelstudie en dan is het daarna bedtijd.

Zaterdag.

Ik heb niet zo heel erg lekker geslapen. Dit heb ik meestal in een ander bed.... Maar middenin de nacht viel ook Quinne uit bed. Dus dat was even schrikken. Tja als je met z'n tweeën in een eenpersoons bed ligt kan dat gebeuren. Na een stevig ontbijt vertrekken we lopend naar de dam en de waterval. Halverwege gaan Elizabeth, Shyreen en Quinne niet meer mee. We moeten nu echt gaan klimmen. Na een lekkere wandeling komen we op de plaats van bestemming . Een mooie waterval met een meer en rondom rotsen en stenen waar je op kunt zitten. Alleen jammer dat de zon nu net achter de wolken verdwijnt. Kaleb duikt als eerste het water in en daarna ook Wonderful. Het water is ijskoud. Ze blijven maar vragen of ik ook ga zwemmen. Ik heb helaas mijn zwempak in Nederland gelaten. Maar als de zon weer doorbreekt besluit ik toch te zwemmen, dan maar op Afrikaanse wijze, in een korte broek en in mijn hemd. Brrrrr het is echt steenkoud. Maar als je er eenmaal in bent ook wel weer lekker. Ik heb nog getracht Kaleb de schoolslag aan te leren, swimming like a frog. We zijn rond lunchtijd, 14.00 uur, weer terug in de huisjes. Na de lunch, wat voor mij net zoveel is als een diner, moet ik gelijk maar aan mijn stew beginnen om klaar te maken, want die moet lang pruttelen. Het vlees is moeilijk te snijden met nog allerlei botten erin. En de elektrische kookplaat wil niet echt goed warm worden. Maar na een uurtje heb ik alles wel in de pan, dus kan ik het wel een poos zo laten staan. Kom ik na een tijdje staat alles hevig te koken en ruikt het aangebrand. Dus alles overgegooid in een andere pan...en jawel een dikke zwarte korst onderin de pan. Opeens komt David aan mij vragen of ik een soort rekverband bij me heb... Nee, dat heb ik niet. Shyreen is door haar enkel gegaan en er is een dikke bobbel op haar voet gekomen. Ze zit bij de deur met een stuk ijs op haar voet en een smerig stuk stof om haar voet. Ik zie echter dat het ijs direct op haar vel ligt en zeg dat dat niet kan. Dus een theedoek erom heen gedaan en vervolgens met mijn vestje dat je heel lang kan maken haar voet verbonden. Nadat ze een medicatie en een poosje geslapen had, kon ze weer rondlopen.

Om een uurtje of 5 wordt er thee gedronken, met boterhammen..... Nee, dank je ik zit nog vol van de lunch.... Het is onvoorstelbaar hoeveel die mensen kunnen eten. Verder had ik een spelletje in m'n tas gestopt en dat heb ik toen geïntroduceerd , nl stapeltoren of jenga maar dan in een soort reisvariant. Dat was wel een succes. Om 20.00 uur is het dan weer etenstijd. Mijn stew was 1 van de gerechten. Gelukkig was het vlees lekker zacht geworden en kon je niet proeven dat het aangebrand geweest was. Na het eten weer bijbelstudie en gaan we naar bed.

Zondag. Zo nu heb ik wel lekker geslapen. Maar het duurt wel een poos voordat we gaan ontbijten. Gekookte zoete aardappel, friet die inmiddels al wel koud is, tomatensalade, stukjes toast en eieren. Niet mijn dagelijkse ontbijtje zeg maar. Daarna gaan we met een aantal naar weer een dam. Deze is echter op het terrein zelf. We hebben daar een poosje gepoedeld met onze voeten in het water. Alleen Kaleb heeft gezwommen. Tegen de tijd dat ik dacht ik zal ook mijn zwemspullen weer pakken was het echter tijd om naar huis te gaan. We moeten op tijd lunchen, want daarna gaan we weer terug naar Blantyre . Rond half 4 was ik weer terug op mijn stekkie. Het was een heerlijk weekend en een mooie omgeving. Ik vond het heel leuk om dit stukje van Malawi te zien en heb er erg van genoten.

• 30 Juli 2018 - 06:16

Ank:

Omdat ook ik niet goed kon slapen ben ik je verslag helemaal gaan gelezen.Wat maak jij veel mee en wat ben je steeds creatief om toch maar weer iets nieuws te beginnen. Koken ,bakken braden . Zwemmen in steenkoud water in je hemd. Beetje expres je badpak niet meegenomen? Je moet ook in erg goede conditie zijn om ook aan de klimpartijen mee te kunnen doen.
    Ik ben blij voor je dat je zo geniet en dat daardoor de mensen om je heen ook weer van jou genieten.
    God is er altijd bij en dat is ook iets waar je kracht van krijgt.
    Fijne tijd nog verder hoor.
    lieve groet,
    Ank

• 30 Juli 2018 - 06:41

Joke:

Lieve Karina
    Wat beleef je veel. Eerlijk gezegd word ik al moe als ik het lees. En je geniet er van en de mensen van jou denk ik zo. Maar ondertussen gaan de “gewone dingen” als slapen en eten op een niet westerse,comfortabele manier. Voor ons nauwelijks voorstelbaar

• 31 Juli 2018 - 20:28

Els :

leuk dat je nu ook een beetje vakantie hebt en wat andere dingen van het land kunt zien en beleven.
    zelf mag koken zwemmen , wandelen en klimmen geniet er maar van.

lieve groetjes,
    els